‘Wat gebeurt er als je een minimum aan muzikale afspraken combineert met een maximum aan creativiteit en ervaring?’

Voor veel mensen staat jazz gelijk aan improvisatie. Die wordt in mainstream jazz vaak beperkt tot solo’s binnen een strak kader: thema, solo’s over het akkoordenschema, nog een keer thema. Uit onvrede hiermee kwam in de jaren 60 de ‘free jazz’ op. Die belandde vaak in een ander uiterste: klanken die niet ‘mochten’ klinken als andere/eerdere muziek, waardoor deze muziek voor de meeste luisteraars ontoegankelijk werd.
earswideopen zoekt een spannende middenweg: enerzijds het vrije gevoel van free jazz, anderzijds de solide grooves en melodieën uit conventionelere vormen van jazz (en rock, en funk, en salsa als het zo uitkomt). Zonder het improviserende karakter te verliezen. Zo kan halverwege het ene stuk een flard van het andere voorbijkomen, of kan iets totaal nieuws worden ingezet. De muziek kan bewust uit balans worden gebracht door aan ritmes, akkoorden of andere elementen van de muziek te ‘peuteren’, en in dialoog met elkaar slaat het trio dan nieuwe wegen in.
Door ruime ervaring (zeker 150 optredens als trio) zijn Achim, Felix en Jurriaan gepokt en gemazeld in het ‘vrij maar niet freaky’ spelen. En blijkt dit concept prima te werken in de meest onmogelijke settings: van jazzpodium en festival via café tot feesten van allerlei soort. De muziek klinkt iedere keer weer anders, en ieder optreden is werkelijk uniek. Ook omdat earswideopen voortdurend de dialoog met het publiek zoekt. En dat is nu eenmaal iedere keer anders, zelfs op dezelfde locatie. Dit houdt de muzikanten zelf scherp: spelen op routine is vrijwel onmogelijk. Maar ook het publiek maakt iets mee van de instelling van de muzikanten, getuige reacties als: ‘Je kunt echt merken dat jullie muzikaal in gesprek zijn met elkaar.’ Muziek op het scherpst van de snede, die op dat specifiek moment en die specifieke plaats gebeurt, daar is het earswideopen om te doen.

En dat is de reden dat earswideopen ook vaak gasten met een zelfde instelling verwelkomt. Tot nu toe heeft earswideopen samengespeeld met Nederlandse jazzmusici als Yuri Honing, Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Oene van Geel en Anton Goudsmit, maar ook met rappers en dj’s, zangers uit verschillende genres en tal van anderen die ons gevoel voor avontuur deelden. Eric Vloeimans is ook te beluisteren als gastsolist op de CD van earswideopen, waar de vier musici enkele volledig vrije improvisaties spelen; humor, vrijheid en vormgevoel versterken elkaar in deze stukken.